OM OS
Uldspindere gennem fire generationer
Hjelholts Uldspinderi drives i dets nuværende udformning af ægteparret Conny Dagmar og Henrik Hjelholt. Det har de gjort siden 1996, men uldspinderiets historie strækker sig meget længere tilbage - helt tilbage til 1878. Siden det første garn blev spundet på stedet har det været i familien Hjelholts varetægt.
... Og det siger måske en lidt om os på Hjelholts Uldspinderi; vi er nok en smule gammeldags. Vi forsøger at reparere ting, når de går i stykker, køber sjældent nyt, forsøger at holde liv i gammelt håndværk og gamle historier. Vores nuværende spindemaskine blev fremstillet i omkring 1940 og er dermed meget ældre end alle os, der har vores daglige gang på spinderiet. Det tror vi kan lade sig gøre, fordi vi passer på og respekterer vores omverden.
Vi holder til på Sydfyn, tæt på skov, hav, enge og strand. Hver dag gør vi hvad vi kan, for at passe på alt det. Derfor forsøger vi at have vores produktion så skånsom og bæredygtig som muligt og derfor er vores får økologiske og laver en masse naturpleje på sårbare områder i nærmiljøet.
Sammen med vores 12 dygtige og pålidelige medarbejdere tror vi, at vi akkurat er store nok til at flytte fokus fra hurtige, akrylmaterialer til garner, der er mere naturbundne, og at vi samtidig er små nok til, altid at kunne lave så fleksible løsninger, at vores produktion både passer til behov og årstider og dermed undgår spild.
Ovenstående billede er fra Kristeligt Dagblad, 13. august 2014, taget af Mathias Christensen/Scanpix
(der er på ingen måde kommet flere grå hår til siden)
Alt øvrigt materiale er taget af Jon Hjelholt/Hjelholts Uldspinderi
NATURLIGE
MATERIALER
På Hjelholts Uldspinderi anvender vi kun naturlige materialer i vores produktion. Dvs. primært uld fra får, men vi har også erfaring med at spinde garn til særlige behov af pels fra moskusokser, angorakaniner, mohairgeder, alpakaer og andre lodne dyr. Akryl og plastic hører ikke hjemme i vores garner.
Vi har en stor del af ulden i hænderne allerede fra den tid, den stadig sidder på fårene, indtil det færdige garn ligger på hylderne. Udvælgelsen af ulden sker ved håndsortering lige efter klipningen, for at sikre den bedste kvalitet af garn, der skal havne på vores kroppe. En stor del af den øvrige uld bliver sendt videre til andre producenter, der kan få ulden af lidt lavere kvalitet til at leve videre i gulvtæpper. På den måde gør vi og industrien vores bedste for at undgå spild.
VORES ULDLEVERANDØRER
En del af vores uldleverandører råder vi selv over. Vi har nemlig cirka 800 økologiske moderfår græssende på sydfynske naturområder, som hvert forår får cirka 1400 lam. Fårene er krydsninger af Gotlandsk Pelsuld, Texel og Romney. I kan læse meget mere om vores får og den naturpleje, de bidrager med på vores side www.hjelholtlam.dk
Foruden vores egen uld supplerer vi bl.a. fra merinofår fra Falklandsøerne. Merino er en essentiel del af eksempelvis vores håndværksgarn. De primære grunde til, at vi vælger uld fra Falklandsøerne er, at klimaet dernede er ideelt til merinofår, så kvaliteten er svær at finde bedre. Men endnu vigtigere, så har de på Falkalandsøerne taget et vigtigt skridt i forhold til dyrevelfærd; de er nemlig alle certificerede mulesing-free. Mulesing er en forkastelig proces der ikke flugter med vores værdier om dyrevelfærd
(Google at your own risk...).
I kan se vores certifikater her.
HUNDE
Med til forsamlingen af vigtige medarbejdere hører vores hyrdehunde. Hundene er en uundværlig del af det, at drive et landbrug med op mod 2200 dyr i perioden efter læmning. Hyrdeholdet er en blanding af unge som gamle hunde - nogle så gamle, at de mere eller mindre er pensioneret, andre så unge, at de er i fuld gang med at blive oplært. Ofte driver vi fårene fra mark til mark til klovs; en disciplin helt umulig uden nogle arbejdsomme og kompetente firbenede kolleger.
Ligesom uldspinderiet i dag drives af fjerde generation uldspindere, er vi også nået til fjerde generation.
"Tweed" er navnet på slængets yngste, der er direkte afstamning fra den første hund der kom ind i familien og hjalp til med at holde styr på fårene. "Non" var vores første Border Collie, siden fik hun “Lad” som fik “Zack” som så fik “Tweed”. Således går historien sin gang.
MASKINER
Det er ikke kun i uldspindernes hænder og hoveder, at erfaringen sidder. Den sidder også i vores maskiner. Eksempelvis er vores kartemaskine fremstillet tilbage i 1940'erne og blev erhvervet af den forrige uldspinder, Ole Hjelholt, fra Brandts Klædefabrik i 1980. To år tidligere købte samme uldspinder fra samme klædefabrik spindemaskinen I kan se på billedet til højre. Spindemaskinen er ligeledes fremstillet helt tilbage i 40'erne.
Vi bilder os ind, at det både er bedre for forretningen, skaber bedre for produkter, og bedre for vores omgivelser, at vi forsøger at vedligeholde og reparere, frem for at bruge og smide væk.
MENNESKER
I og med at vores arbejde er så jordbunden at vi er nødt til at drive det hele på sydfyn, betyder det også at alle vores medarbejdere kommer fra vores nærmiljø. Det vil sige, at når du støtter Hjelholts Uldspinderi, støtter du også lokale arbejdspladser med lønninger og vilkår der følger danske overenskomster.
Vi er efterhånden en god blanding er unge, forældre, unge forældre, fiskere, akademikere, landmænd og andre eksotiske titler, der går og holder liv i vores historie og håndværk på sydfyn. Nogle har arbejdet på spinderiet i mere end 25 år, andre er knap fyldt 25 år. Derudover samarbejder vi med et værested for socialt udsatte i Nyborg om at lægge sidste hånd på vores garner. Det bidrager stort til vores produkter, og forhåbentlig bidrager det også til vores lokalmiljø.